Je bank beschermen tegen katten

Kat zittend op een bank
Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Katten zitten graag op een bankKatten hebben van oorsprong de behoefte om te krabben. Zelfs de meest huiselijke katten kunnen bijna niet anders dan schade aan je meubels toebrengen. Tegenwoordig zijn er gelukkig genoeg alternatieven om je meubels katten veilig te maken. Wat je nodig hebt zijn enkele kattenbenodigdheden, training, doorzettingsvermogen en vooral een positieve manier om je kat te belonen.

Natuurlijk krabgedrag bij katten

“Katten krabben slechts vanuit hun natuurlijk instinct. Voor een kat is dit hun manier om te rekken en strekken. Ook het afbakenen van territorium speelt hierin een belangrijke rol.

Een van de meest belangrijke natuurinstincten is dat katten op deze manier voorzien in hun eigen pedicure behandeling. Te lange nagels wordt door een kat als zeer vervelend ervaren. Je bank of fauteuil wordt dan ook gezien als een stuk gereedschap en speelgoed tegelijk. Hoe vervelend het ook is dat er aan je bank wordt gekrabd, je zou het eigenlijk moeten zien als een compliment. Boos worden is hier dan ook altijd een verkeerde emotie.

Eigenlijk is het een eer dat ze willen krabben waar ze met jou als dienaar van de kat samenwonen. Het markeren van je stoel of bank doen ze uit pure liefde voor hun omgeving. Ze voelen zich er helemaal bij horen.

Kat opgerold in tapijtGeef katten een alternatief om te krabben

Dat dit natuurlijk gedrag is van je kat wil nog niet zeggen dat je de boel in huis moet laten slopen. Door een krabpaal of krabplank te plaatsen geef je jouw kat een plek om hun nagels te scherpen. Zo blijven je bezittingen bespaard van de nodige littekens. Zorg dat de krabpaal wordt geplaatst in een omgeving van de meest favoriete meubels van je kat. Het advies is om ook een kattenmand in de buurt van de krabpaal te plaatsen. Krabgedrag komt het meest voor direct na het ontwaken uit zijn slaap. Rekken en strekken is dan een van de eerste dingen die ze graag doen.

Plaatsing krabpaal

Plaats de krabpaal vooral dicht bij de plek waar zijn katten dienaren het meest aanwezig zijn. Deze plek zal je kat naar alle waarschijnlijkheid ook als zijn territorium gaan toe-eigenen. Verstop de krabpaal niet in de garage of achter de wasmachine, de kans is zeer groot dat er dan geen gebruik van wordt gemaakt. Dit kan je doen met behulp van kattensnoepjes, of de krabpaal in te sprayen met wat catnip of kattenkruid. Dit zal het gedrag positief beïnvloeden.

Opgeven is geen optie in je pogingen om positief gedrag aan te leren. Geduld en doorzettingsvermogen is wel nodig. Lukt het niet, experimenteer dan door de krabpaal iets te verplaatsen waardoor je hun interesse opwekt. Probeer een andere soort krabpaal of krabton. Deze zijn er in vele materialen bekleed met sisal, golfkarton of van natuurhout, aanbod genoeg.

Katten hebben een hekel aan fluwelen stoffenFluwelen stoffen maken het lastig

Een andere overweging is om te investeren in een bank met fluwelen stof. De draden en lussen van de stof maken het moeilijker maken voor katten om daar hun klauwen in te laten verdwijnen. In de strijd tegen het krabben is het bewezen dat fluweel zeker helpt maar niet in alle gevallen zaligmakend is.

Schoonmaken en beschermen met Citrus geur

Katten houden niet van de geur op basis van citrusvruchten. Het besproeien van de ongewenste krabplek met citrus zal je kat ook zeker ontmoedigen. Deze slimme manier zal ze dwingen om een andere plek te vinden voor hun krabbel en fitnessuurtje.

TIP: Je zou ook zelfs iets kunnen maken. Knijp een citroen uit in een liter water, voeg daar wat etherische sinaasappelolie en eucalyptusolie aan toe en spray het op de bank. Test dit altijd eerst uit op een onzichtbare plek om te zien of je bank er wel tegen kan. Voor ons ruikt het verfrissend maar katten hebben er een grote afkeer van.

Katten en het gebruik van appelazijn

Ook de geur van appelazijn staat niet hoog op hun delicatessen lijst. Mix gelijke delen water en appelazijn en breng het aan met verstuiver op de plekken waar gekrabd wordt. Ook hier eerst weer uittesten op een onzichtbare plek van je bank of fauteuil.

Plaatsen van dubbelzijdige tape

Een wat extremer maar effectief hulpmiddel is het plaatsen van dubbelzijdige tape. Katten hebben een hekel aan plak dingen. Breng de tape aan op de krabplek en zorg dichtbij voor een alternatief waar krabben wel is toegestaan. Uiteindelijk gaat de kat de positieve koppeling maken en zal zijn of haar gedrag aanpassen. Dubbelzijdige tape is dan ook een tijdelijke oplossing.

Verdamper met feromonen

Heb je meerde katten in huis dan is het een goed idee om een of meerdere verdampers gevuld met feromonen te plaatsen. Feromonen hebben de neiging om je poes of kat minder zin in een goede krabsessie te geven.

bank met elastische hoesDe beste oplossing is elastische stof

Een elastische hoes als bekleding over je bank of fauteuil is eigenlijk de meest werkzame oplossing. Rekbare stoffen die meegeven is iets waar katten niets mee hebben. Een elastische bankhoes heb je al voor een paar tientjes en bezorgt je veel rust. De kans dat je kat zich alsnog vergrijpt aan de bankhoes en kapot gaat die is er uiteraard altijd.

Het is altijd beter dat de bankhoes schade oploopt dan dat er schade aan je bank is. Is het gedrag van je kat definitief veranderd dan is het slechts een kwestie van alleen maar de bankhoes verwijderen. Je bank ziet er dan nog steeds uit als voor de bankhoes. Vanaf dat moment is de kans groot dat je kat voorgoed de krabpaal zal blijven gebruiken.

Heb je vragen?

vragenWil je meer informatie weten over onze bankhoezen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten zullen je graag verder helpen. Je krijgt dan een advies op maat en wij zullen je indien gewenst enkele gratis kleurstalen opsturen zodat je in alle rust de beste keuze kunt maken.

Blijkt dat de hoes uiteindelijk toch niet helemaal lekker past dan kunnen wij de bankhoes altijd nog voor je verstellen. Wil jij een hoes van topkwaliteit en met een perfecte pasvorm dan helpen wij je graag verder! Voor vragen of opmerkingen? Stuur ons gerust een berichtje. Wij helpen je graag en goed verder!

2 gedachten aan “Je bank beschermen tegen katten”

 1. Ik heb een kat die plast op mijn bank. Ik kom er niet achter waardoor dat komt. En ik heb al een nieuwe bank gekocht. Ben een beetje ten einde raad.
  Kunnen jullie me helpen?

  1. Het klinkt alsof je kat mogelijk gezondheidsproblemen heeft. Het is een goed idee om een bezoek aan de dierenarts te plannen om de oorzaak te achterhalen. Katten kunnen last krijgen van blaasproblemen, vooral als ze droogvoer eten en daardoor veel drinken. Het geven van vers vlees kan een betere optie zijn, omdat dit hun vochtinname reguleert en blaasproblemen kan verminderen.

   In de tussentijd is het verstandig om maatregelen te nemen om je bank te beschermen en te ontgeuren. Het gebruik van een waterproof bankbeschermer kan helpen om eventuele urinevlekken en geuren te voorkomen. Als er al geurtjes zijn wat ik zo begrijp, kun je overwegen om de bank te laten ontgeuren door een professional, zoals Meubelvisie.

   Zorg ervoor dat je ook de kattenbak goed schoon houdt en meerdere kattenbakken in huis plaats. Minimaal drie kattenbakken verspreidt in huis helpt ook het probleem voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *