De designer die grenzen doorbreekt!

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Klik hier eens, bekijk deze foto eens. En kom dan wel weer terug hè, dan ga ik u daarna overhoren!

Bent u er weer? En, wat vond u er van, al die avocado stoelen? Best bijzonder toch? En nu de vraag voor de overhoring: ‘wie is de ontwerper van al deze stoelen’? Nou, wat denkt u? Enig idee? Ik gok zomaar dat u nu aan allerlei beroemde ontwerpers denkt. Gerrit Rietveld? Philippe Starck? Le Corbusier misschien? Arne Jacobson? Nou? Allemaal fout, sorry!

Want deze stoelen zijn ontwerpen door een computer. Ongelooflijk, maar waar. En dan bedoel ik niet, dat er iemand achter een PC wat ontwerpen heeft zitten maken. Nee, de stoelen zijn volledig zelfstandig gemaakt, zonder tussenkomst van een mens. Het lijkt erop dat er om de paar maanden iemand iets met een computer doet, wat mijn mond open laat vallen. Dit keer is dat het nieuwe beeld-genererende programma DALL·E.

Dit kolossale neurale netwerk krijgt een tekstje, zoals ‘ontwerp een fauteuil in de vorm van een avocado’ en vervolgens genereert het afbeeldingen die erbij passen. U zag het zelf. Ik denk dat de foto’s behoorlijk inspirerend zijn (ik zou zo maar één van die avocado stoelen kopen), maar wat nog indrukwekkender is, is het vermogen van DALL·E om concepten van ruimte, tijd en zelfs logica te begrijpen en weer te geven.

Een ander voorbeeld; DALL·E kreeg de opdracht ‘genereer een woonkamer met twee witte fauteuils en een schilderij van het Colosseum. Het schilderij hangt boven een moderne schouw ‘. En hoppa, daar kwam DALL·E met de uitkomst.

Wat betekent dit voor meubels en het ontwerpen daarvan? Nou, dat er oneindige mogelijkheden gaan komen. Met dit programma kunnen stoelen of banken op bestelling gecreëerd worden. Wil je bijvoorbeeld een stoel als een avocado? Zo geregeld. Of gaat u nog verder in uw creativiteit?

‘Doe mij maar een bank, in de vorm van mijn lievelingshond, een labrador, van 20 jaar geleden’. Het ontwerp zal voor DALL·E geen probleem zijn. Maar de uitvoering, dat zal nog best ingewikkeld zijn in het begin, om die bank dan echt te maken. Iets simpelers dan, een bankhoes? In de kleur en met de zachtheid van de hond uit uw jeugd? Moet te doen zijn …

Dus, move over Philippe Starck, en maak plaats voor DALL·E!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *