De covers

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Ik kreeg een tip van onze vaste fan, Anton uit Apeldoorn. Hij was een zeer bijzondere bankhoes tegengekomen op een Engelse website en stuurde me de link. Inderdaad erg bijzonder, was ik het wel mee eens. Mooi? Dat weet ik niet eerlijk gezegd, wel bijzonder. Kijk zelf maar.

Maar goed, het deed me aan iets heel anders denken. De Engelse naam voor een bankhoes is namelijk ‘Couch cover’, of ‘Slip cover’ en soms ook ‘Sofa cover’. Wat je ook kiest, of wat je ook mooier of toepasselijker vindt, het is dus in ieder geval een cover. En zette me aan het denken.

Ik zat namelijk muziek te luisteren toen ik de Engelse site met bankhoezen zat te bekijken, en net op dat moment kwam de (in mijn ogen en oren althans) zo’n beetje beste cover ooit voorbij; ‘With a little Help from my Friends’ van Joe Cocker, in de live versie natuurlijk. Wat op het album ‘Sgt. Pepper’s lonely Hearts Club Band’ zo’n doorsnee Ringo nummertje is. Dat nummer is dus door Joe ook opgenomen, en op de plaat gezet. En dat noem je dus ook een cover, dat wist u natuurlijk wel.

En dan een gewetensvraag; kent u dit? Uw kinderen zingen met een deuntje mee, en u zegt ‘hè, dat ken ik!’. En u had het hetzelfde toen u jong was, net als ik. Liep ik mee te zingen met ‘Suspicious Minds’ van Fine Young Cannibals, vertelt mijn moeder me doodleuk dat dat al 20 jaar oud was en door Elvis Presley gezongen werd, wat dus ook al een cover was.

En het kan natuurlijk nog gekker. Dat oma het origineel kende, zoonlief de cover en kleinkind nu meezingt met de huidige versie. Neem ‘Santa Claus Is Coming To Town’. De eerste versie is al uit 1934. De Surpremes hadden er dertig jaar later ook een flinke hit mee in 1965 en Mariah Carey deed het in 1994 nog eens dunnetjes over.

Overigens geldt dat toch al wel voor kerstliedjes. Zo staan er bijna 20.000 versies van ‘Jingle Bells op Spotify, is ruim 20.000 keer ‘White Christmas’ daar te vinden en scoort ‘Silent Night’ maar liefst ruim 26.000 verschillende versies.
Goed, vertel het me maar. Wat is uw liefste cover versie? Laat het maar weten! Voor mij is dat dus Joe Cocker. En voor u?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *