Ayers Rock

bergen in Australie
Gemiddelde leestijd: 2 minuten

bergen in AustralieIk vertelde u al eens over de prachtige Ghanese bankhoes die ik van onze lezer Anton uit Apeldoorn mocht ontvangen. Een kunstwerk! En gisteren kreeg ik een foto van een lezeres, Iris uit Baambrugge, met nog een bijzondere bankhoes. Een bankhoes uit Australië.

Uluru

Het is een prachtfoto, waarop Iris met haar gezin achter een bank staat. Die bank heeft een bankhoes, en op die bankhoes staat een gigantische foto van Ayers Rock. Nou ja, Ayers Rock, eigenlijk moet ik Uluru zeggen. Dat is de naam die de oorspronkelijke bewoners gaven aan de gigantische rots die midden in het verder vooral vlakke midden van Australië uit de grond omhoog steekt, het gebied dat bekend staat als ‘the Red Centre’, vanwege de overwegend roodbruine grond.

Voorbij

Uluru is een enorme rots, waarvan het grootste gedeelte ook nog onder de grond zit. Boven de grond gaat het ding zo’n 350 meter de lucht in. Aangezien het een vrij vlakke rots is, en 1 zijkant redelijk makkelijk beklimbaar is, was de rots vele jaren lang een gewild doel voor toeristen, die dan langs een ketting omhoog konden om vervolgens te genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Maar dat is nu voorbij.

Aborigines

Hoe dat zo? Nou, ook in Australië is er veel meer aandacht voor de originele bewoners van het land, en voor gevoeligheden. En Uluru behoort daar ook toe. Voor de lokale Aborigines is Uluṟu namelijk een belangrijke religieuze plaats. Australië werd oorspronkelijk door de kolonisten gezien als een land dat aan niemand behoorde. Maar eind 20e eeuw had men wel door dat de rechten van de Aborigines niet zo maar genegeerd konden worden. En dus werden in 1985 de Aborigines, in plaats van de regering, de rechtmatige eigenaars van Uluru. En vanaf oktober 2019 wordt Uluru niet meer beklommen.

Bankhoes

Terug naar de bankhoes. Daar staat dus een foto van Uluru op, hij is prachtig. En als je die foto ziet, snap je ook wel waarom er een bankhoes van gemaakt is. De vormen van Uluru en een bank komen namelijk prachtig overeen. Het is bijna of Iris en haar familie achter een mini Uluru staan, heel bijzonder.

Heeft u nou zelf ook voorbeeld van dit soort bankhoezen, blijf ze insturen. Deze foto van Iris was in ieder geval prachtig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.