Couch surfing

trein in landschap
Gemiddelde leestijd: 2 minuten

trein in landschapHet wordt weer zomer, en dus gaat het bij ons allemaal kriebelen. We willen zo graag op zomervakantie, maar het is afwachten of het gaat lukken. Al lijken de seinen toch wel richting groen te gaan. Kan dat trouwens, een licht dat richting groen gaat? Richting rood kan wel natuurlijk, dat heet oranje. Maar richting groen? Nou ja, vergeef het me, u weet wat ik bedoel.

Want hoe dan ook, het lijkt erop dat we deze zomervakantie naar het buitenland kunnen gaan, en dat zou mooi zijn. Maar dan is de vraag hoe en waar. Bij hoe heb ik het natuurlijk vooral over de keuze voor het vliegtuig (kan dat nog in 2021?), de auto of misschien zelfs wel de fiets. Of de trein!

En hoor ik ‘treinvakantie’, dan denk ik terug aan mijn jeugd. Gebeurt nogal eens de laatste tijd. Dat heet nostalgie geloof ik. Toen ik een tiener was, heel lang geleden naar mijn gevoel, ging ik ‘op tienertour’. Kent u dat nog? Je kocht voor een prikkie een kaart en je kon heel Nederland door. En wilde je Europees, dan ging je voor de interrail. Lekker met een paar vrienden en vriendinnen Europa door.

Maar ja, waarheen? Er was geen internet, en je moest toch ergens slapen. Met een beetje mazzel vond je een camping en kon je daar met je tentje terecht. Of je ging naar een jeugdherberg. Hoe anders is dat tegenwoordig.

Er is Air BnB, je kunt online elk hotel boeken, het is allemaal doodeenvoudig. Maar het echte alternatief voor de manier van reizen van toen is toch echt ‘Couch Surfen’. Bank surfen dus. Niet letterlijk natuurlijk.

Wat is het dan wel? Nou, er is een heel internationaal netwerk van mensen die daadwerkelijk een bank (of een andere slaapgelegenheid) ter beschikking stellen om op te overnachten. Soms voor niks, soms voor een heel klein bedrag. Briljant, en ongelooflijk simpel. Jammer dat we dat in de jaren tachtig nog niet hadden! Had ik heerlijk gevonden. Licht pakken, niet te veel meenemen. Geen tentje meeslepen, maar van bank naar bank.

Maar wel even een bankhoes in de rugzak, je kunt nooit weten waar je op terecht komt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.