Vroeger, en later!

Vinyl langspeelplaat
Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Vinyl langspeelplaatKent u dat? Dat u helemaal teruggaat in de tijd bij het horen van een bepaald nummer op de radio? Of dat u terugdenkt aan dat schoolfeest, waar u voor het eerste schuifelde op die ene lovesong, die u opeens ergens in een winkel voorbij hoort komen? Tja, muziek roept nostalgie op, zo is het nou eenmaal.

Zonder singles

Ik heb dat natuurlijk ook, net als iedereen. En ik heb dat heel erg sterk bij 1 bepaalde elpee; ‘Vroeger of Later’, van Robert Long. Kent u die plaat? Enkele nummers zijn behoorlijk bekend geworden, en de elpee is zo’n half miljoen keer verkocht. En daardoor stond ‘ie dus ruim 100 weken in de album top 100; op de 2e plaats over 1974 en zelfs op 1 over 1975. En dat zonder 1 single!

Tijdgeest

Als ik de plaat terugluister, en dat doe ik best vaak, moet ik altijd aan mijn moeder denken. Die draaide ‘m echt volledig grijs. Ik kon, net als mijn broertjes, bijna alles al meezingen op mijn tiende. En wat opvalt, dat is dat er nummers op staan die nu, een kleine 50 jaar later, nog steeds zeer actueel zijn. Robert had een gevoel voor de tijdgeest; voor begin jaren ‘70, maar ook voor nu, in 2021

Allemaal angst

Al in 1974 schreef hij over het milieu dat verpest wordt in ‘Toe maar Jongens’, de mens was de aarde aan het slopen. Klinkt dat bekend? Dan de klager, die niks goed vind en alles bij het oude wil houden, in ‘Mien’. Ook herkenbaar, toch? Of ‘Allemaal Angst’, over de cultuur van bang maken. Dat je overal ziek van wordt, dat alles slecht is, dat andere culturen bedreigend zijn. Redelijk actueel toch? Maar er staan ook prachtige liefdesliedjes op, echte luisterliedjes om bij weg te dromen.

Eerste bankhoes

Wat mijzelf tot een droom brengt. En die droom is dat ik nog 1 keer, samen met mijn moeder, kan genieten van de muziek, kletsend over de situatie in de wereld, mijmerend over de teksten. En dan samen op de bank, die bij haar thuis stond, op de allereerste bankhoes die ik ooit zag; die was knaloranje!

Hoe dan ook, Robert Long maakte een geweldige elpee. Die hartstikke actueel was en is. ‘Vroeger of later’; een meesterwerk. Vroeger én later!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *