Bankhoes herbruikt!

Olympische ringen
Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Olympische ringenEindelijk, de Olympische Spelen van Tokio 2020 zijn begonnen. Weliswaar een jaartje te laat, maar dat gold ook voor het EK Voetbal. Waarom het alsnog door moet gaan, ondanks Corona? Tja, dat vraagt iedereen zich eigenlijk af. Misschien aardig om daar eens naar te kijken.

1896

Eerst wat historie. De moderne Olympische Spelen werden voor het eerst gehouden in 1896, in Athene. Dat was dan weer naar voorbeeld van de oude Olympische Spelen, die in de oudheid in Griekenland werden gehouden. Vanaf 1924 werden er twee verschillende soorten Spelen gehouden, de Zomerspelen en de Winterspelen. Tot aan 1992 werden die in hetzelfde jaar gehouden, vanaf 1994 werd dat om en om, met steeds 2 jaar tussen de Winter- en Zomerspelen.

IOC

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is verantwoordelijk voor het uitkiezen van de gaststad. Steeds wordt tijdens een IOC-bijeenkomst jaren van tevoren de locatie / organisator gekozen uit enkele kandidaten, met andere woorden: in het jaar na de Spelen wordt de organisator voor de editie na de eerstvolgende editie van de Spelen gekozen. Maar sinds een tijdje is er daarbij wat vreemds aan de hand.

Montreal

Even terug naar 1976, de Olympische Zomerspelen van Montreal. Montreal maakte zo verschrikkelijk veel verlies, dat de stad bijna bankroet ging. En dus koos bij de volgende Spelen in het ‘vrije Westen’ (1980 was Sovjet-Moskou aan de beurt) de organisatie eieren voor z’n geld. Alles werd gesponsord, wat daarvoor eigenlijk ‘not done’ was. Door alle commerciële activiteiten, werden het ook wel de ‘hamburgerspelen’ genoemd, vooral omdat McDonalds een grote sponsor was.

Winst / verlies

Maar ja, het IOC is ook niet gek. En dus zijn zij degene die het geld binnenharken, terwijl de steden moeten betalen. En dat lukt dus niet meer. Met name de Zomerspelen kosten gewoon te veel geld. En dus zijn er nu geen competities meer tussen steden, die tegen elkaar opbieden. De volgende spelen zijn toegewezen aan de steden die overbleven nadat de andere kandidaten afhaakten, en voor die die van 2032 was zelfs maar 1 kandidaat.

Conclusie? Geld is de reden dat Tokio 2020 nu doorgaat, niks anders. De investeringen moeten terugverdiend worden. En dat dan ook nog eens zonder toeschouwers op de tribunes.

Nou ja, thuis genieten van de sport kan ook. Maar dan wel met die oranje bankhoes die u nog had liggen van het EK, medaille kanshebbers genoeg voor Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *