U heeft op deze plek al een aantal keren kunnen lezen over voetbal, en hoe een mooie bankhoes je voorkeur voor een team kan ‘kleuren’. Ik had het al over oranje (voor Nederland), rood (België) en blauw (Italië). Maar ik vergat geel.
De Tour
We kregen een berichtje van Roel uit Apeldoorn. Hij leest de stukjes op deze site met veel plezier, houdt ook erg van voetbal, maar mist toch een belangrijke kleur bij al die bankhoezen: geel. En waarom geel? Nou, vanwege de Tour de France. En hij heeft gelijk. Want de Tour is natuurlijk ook een spektakel dat onze aandacht verdient, en geel is eigenlijk ook best wel een prima kleur voor een bankhoes, toch? En dat geel, dat is natuurlijk vanwege de kleur van de trui die de leider in het klassement mag dragen, de gele trui, maar dat wist u natuurlijk al lang.
L’Auto
Maar weet u ook dat de kleur geel niet zo maar is gekozen? Dat er een gedachte achter zit? Die kleur werd namelijk gekozen als referentie naar het gele papier waarop de organiserende krant, L’Auto, gedrukt werd. Ja, L’Auto, en niet L’Equipe, de sportkrant die de Tour tegenwoordig ‘organiseert’. Het begon allemaal namelijk als reclame voor een autoblad. De gele trui werd trouwens ingevoerd in 1919 en werd als eerste gedragen door de Fransman Eugène Christophe.
Kilometervreters
Na Christophe werd die gele trui nog door vele wielergrootheden gedragen. En door sommigen ook vaak. Wat dacht u van Bernard Hinault, Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Miguel Indurain? De heren wonnen allemaal 5x de Tour. Wat dus betekent dat ieder van hen alleen al in die 5 gewonnen rondes bij elkaar zo’n 17.500 kilometer hebben moeten fietsen, om zo’n geel truitje mee naar huis te mogen nemen. Kan me zo maar voorstellen dat deze heren zeker wel een gele bankhoes hebben.
Twee keer
Door de jaren heen zijn er dus veel winnaars geweest, maar helaas maar weinig Nederlanders. Slechts twee keer werd een Nederlander als de beste dat jaar gehuldigd. De eerste keer was in 1968, toen Jan Janssen op de laatste dag de gele trui pakte. En de tweede keer was Joop Zoetemelk, die als bijnaam ‘de eeuwige tweede’ had, vanwege 6 tweede plaatsen in de Tour. Dat jaar won ‘ie echter gewoon.
Maar ja, Jan Janssen was wel eerder. Win je de Tour, ben je toch nog tweede …